Piekervrij
Herken je het dat je hoofd soms overloopt van de gedachten, dat je in doemscenario’s denkt en helemaal opgaat in het piekeren?
Een van de effecten van chronische stress is piekeren en pessimisme.
Hoe meer stress waaronder je gebukt gaat, des te negatiever je gaat denken. Wat uiteraard nog meer stress oplevert.
Veel gepieker gaat over het verleden of de toekomst. Je herkauwt en analyseert of bent scenario’s aan het schrijven. Je hoofd en denken wordt overbelast. Je kruipt met je aandacht steeds hoger in je lichaam en denkt de grond onder je voeten vandaan. Je bent steeds minder op de plaats waar het om gaat: HIER-en-NU.
Natuurlijk weet je dat het gepieker niet werkt. Sterker nog: door steeds negatief te denken creëer je soms je eigen werkelijkheid. De aantrekkingskracht van een bepaalde gedachte wordt bepaald door hoe vaak je die gedachte hebt en door de kracht van je gevoelens die je daarmee verbindt; wat je aandacht geeft groeit. ‘Zie je wel, ik dacht het al…’ en zo beland je in een negatieve spiraal en denk je jezelf steeds dieper in de put.
Piekergedachten loslaten en ophouden met malen. Hoe doe je dat?
Deze tips helpen je een eind op weg.
De grond onder je voeten
Lukt het maar niet de stroom aan gedachten stop te zetten? Door je te focussen op je ademhaling en bewust in en uit te ademen, stop je het denken en breng je het hoofd tot rust.
Wat ook helpt is je aandacht juist op je voeten richten. Met aandacht een eindje gaan lopen en voelen waar je je voeten neerzet; kwalitatief gaan wandelen.
Moeten is dwang
Gedachten zijn geen feiten. Je kleurt je eigen werkelijkheid en daarbij kun je aardig wat hersenkronkels tegenkomen. Dat kunnen vaste overtuigingen zijn waarmee je alles om je heen volgens jouw kader interpreteert. Stress verhogende opvattingen bevatten dikwijls het woordje moeten. ‘De collega zou wat behulpzamer moeten zijn; ik zou de situatie beter onder controle moeten hebben; ze zouden meer dankbaarheid moeten tonen’.
Wie zegt dat? Is het een feit? Zo frustreer je jezelf en zet je jezelf onder druk.
De denkpatronen kunnen voortkomen uit perfectionisme, angst voor controleverlies, hoge verwachtingen van jezelf of afhankelijk zijn van de goedkeuring van anderen. Betrap je jezelf op een hersenkronkel, dan is het simpelweg: STOP !
Klopt het wat je denkt?
Je hoeft je gedachten dus niet te geloven. Sommige gedachten zijn irreëel. Meestal zijn er een paar hardnekkige kerngedachten die steeds weer de kop opsteken en waarmee je stress oproept. ‘Iedereen moet mij aardig vinden’, ‘ ik moet de perfecte oplossing vinden, het is erg als er later een betere keuze blijkt te zijn’ of ‘ ik moet succes hebben om de moeite waard te zijn’.
Heb jij ook een hardnekkige gedachte die steeds de kop op steekt? Toets je gedachte maar eens met de volgende vragen:
– Is het waar?
– Is het logisch?
– Is het handig om dit te denken?
– Helpt het mij, of anderen?
Twee of meer keer nee? Dan klopt je gedachte niet en is het niet reëel wat je denkt.
Maak er geen soap van
Piekeraar, ben je een beetje aan het overdrijven? Plaats je jezelf misschien in de slachtofferrol? Houd je jezelf veilig buiten schot in een dichtgetimmerd script? Veel gepieker stopt als je in actie komt, de touwtjes zelf in handen neemt. Plaats jezelf eens meer centraal in je script en onderzoek: welke actie heb ik zelf nagelaten, wat heb ik gedaan om tot een oplossing te komen of hoe had ik deze situatie kunnen voorkomen?
Zoek een uitlaatklep
Door ongecensureerd lekker je gedachten van je af te schrijven, er een tekening van te maken, de shit uit je lijf te dansen of een luisterend oor te zoeken en het van je af te praten kun je negatieve gedachten beter loslaten. Zo maak je het voor jezelf lichter.
Slaap er een nachtje over
Laat naar bed gaan en slaaptekort staan in verband met piekeren. Mensen die laat naar bed gaan en een langere periode te weinig slaap krijgen hebben meer last van negatieve gedachten dan mensen die een gezond slaappatroon hebben. Door piekeren de slaap niet kunnen vatten versterkt elkaar. Je hebt een lijf vol adrenaline en ligt wakker met een hoofd vol negatieve gedachten wat de stress weer verhoogt. > meer
Zoek hulp als je nog ontevreden bent na het toepassen van de bovenstaande tips.
Je weet het: een kennismakingsgesprek is bij mij altijd vrijblijvend, daar hoef je niet over te piekeren.